Barnvaccin – därför vaccineras barn i Sverige
I Sverige erbjuds alla barn ett kostnadsfritt vaccinationsprogram som skyddar mot allvarliga sjukdomar. Vaccinerna har räddat liv i generationer – både i Sverige och globalt – och ger ett säkert skydd mot sjukdomar som tidigare kunde ge svåra komplikationer eller i värsta fall leda till döden.

Vad ingår i barnvaccinationsprogrammet?
Klicka på en ålder för att se vilka vaccin som rekommenderas:
-
Rotavirus (dos 1, drickvaccin)
-
Rotavirus (dos 2)
Kombinationsvaccin (dos 1)
Pneumokocker (dos 1) -
Kombinationsvaccin (dos 2)
Pneumokocker (dos 2) -
Kombinationsvaccin (dos 3)
Pneumokocker (dos 3)
MPR (dos 1) -
MPR (dos 2)
Påfyllnad av DTP + polio -
HPV (2 doser med 6 månaders mellanrum)
-
DTP (påfyllnad)
Vaccinerna ges i olika omgångar via BVC och elevhälsan – du som förälder behöver inte boka något, du blir kallad automatiskt.
Varför är det viktigt att vaccinera barn?
Att vaccinera barn skyddar inte bara det enskilda barnet – det bidrar också till att skydda hela samhället. När många är vaccinerade minskar smittspridningen, vilket skyddar dem som är för små eller för sjuka för att själva vaccineras. Det kallas flockimmunitet.
Utan vaccination riskerar sjukdomar vi idag knappt ser att komma tillbaka. Historiskt sett var det till exempel vanligt att barn dog eller blev allvarligt sjuka i mässling, kikhosta eller hjärnhinneinflammation – något vi idag sällan ser tack vare hög vaccinationstäckning.
Hur vet jag att vaccinerna är säkra?
Alla vaccin som ingår i det svenska programmet är godkända av Läkemedelsverket och har genomgått noggranna tester. Biverkningar är i regel lindriga och går snabbt över – som lite feber eller ömhet vid stickstället. Det är mycket ovanligt med allvarliga biverkningar.
Vad händer om jag inte vill
vaccinera mitt barn?
Vaccinationerna är frivilliga – men starkt rekommenderade. Prata gärna med BVC eller elevhälsan om du har frågor eller funderingar. Det är helt okej att känna sig osäker – men viktigt att fatta beslut utifrån korrekt information.
Vanliga frågor om barnvaccin:
-
Nej. Barns immunförsvar är byggt för att hantera tusentals bakterier och virus varje dag. Vaccinerna i programmet är noggrant testade och ges i mycket små mängder. Det är betydligt mer belastande för kroppen att få sjukdomen än vaccinet.
-
Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga. De flesta barn får inga eller bara milda reaktioner som ömhet vid stickstället, trötthet eller lite feber – och det går över snabbt.
-
Vaccination är frivilligt, men starkt rekommenderat. Att avstå innebär att barnet riskerar att bli allvarligt sjukt – och att sjukdomar vi nästan fått bort kan börja spridas igen. Har du frågor eller oro? Prata med BVC eller skolsköterskan!
-
Vacciner är bland de mest studerade läkemedlen vi har. De testas i flera steg innan de godkänns, och följs upp även efter att de börjat användas. I Sverige ansvarar Läkemedelsverket för att kontrollera säkerheten.
-
Nej. Du får automatiskt tid via BVC eller skolhälsovården när det är dags. Du behöver bara dyka upp – tryggt, enkelt och gratis.